Principii de bază într-o amenajară interioară

AMENAJAREA INTERIOARĂ – pare pentru unii doar o potrivire de culori și achiziționarea câtorva piese de mobilier; nu odată am auzit păreri de genul  “Ce mare lucru? Mă uit într-o revistă sau pe net și gata”.

În realitate însă, o amenajare de interior de calitate, presupune multă muncă și cunoștințe tehnice din diferite domenii, cum ar fi noțiuni despre ergonomie, instalații, rezistentă, economie, istoria stilurilor, luminozitate, posibilitățile de utilizare ale diferitelor materiale, dar și multă creativitate și simț al proporției.

Indiferent de tipul amenajării, locuință sau spațiu public (restaurante, magazine etc.), întotdeauna clientul își va dori optimizarea spațiului și un design deștept în costuri rezonabile. Sarcina unui designer este aceea de a prelua necesitățile și visele clientului și de a le transforma într-o realitate funcțională care să creeze o stare de bine.

Pornind de la caracteristicile spațiului de amenajat, cerințele și necesitățile clientului, posibilități tehnice, etc., designerul trebuie să alcătuiască un concept fezabil  care să tina cont de toate aceste variabile. După stabilirea conceptului dar și a bugetului în care amenajarea ar trebui să se încadreze, se trece la următoarea  etapă și anume partea de proiect de execuție, care ar trebui în mod corect să conțină toate informațiile necesare cum ar fi: recompartimentări, finisaje, trasee și poziții instalații electrice, sanitare și termice, detalii tehnice de execuție, mobilier, accesorii etc. Proiectul va ajuta atât la coordonarea tuturor elementelor amenajării între ele, la urmărirea lucrărilor și la scurtarea timpului de execuție.

Pentru un rezultat optim în timpul stabilit, designerul trebuie să fie și un bun manager, având în vedere că în realizarea unei amenajări sunt implicați diferiți specialiști, furnizori, executanți, care au nevoie să fie coordonați.

De asemeni trebuie să fii mereu la curent cu noutățile din domeniu atât din punctul de vedere al trendurilor cât și al tehnologiilor și materialelor ce reprezintă o piața în continuă dezvoltare, astfel încât produsul livrat să fie unul competitiv.

În ceea ce privește mobilierul, acesta poate fi pe comandă acolo unde spațiul trebuie optimizat sau în situațiile în care acesta trebuie să fie multifuncțional, și aici designerul are un rol important în etapa de proiectare, pentru că trebuie să livreze propuneri ce se pot realiza din punct de vedere tehnic, ergonomic și economic, sau pot fi piese din comerț, și în acest caz produsele trebuie să se potrivească atât stilistic, cat și ergonomic cu celelalte piese din amenajare.

Un mare ajutor îl reprezintă simulările fotorealiste care pot susține atât designerul în prezentarea conceptului sau, cat și clientul, care poate înțelege mai bine cum va arata spațiul în viziunea propusă. Putem spune ca un proiect a fost bine manageriat atunci când imaginile fotorealiste și rezultatul final sunt asemănătoare, și ca un designer și-a făcut treaba, atunci când clientul utilizează și simte spațiul așa cum și-a dorit sau chiar mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categories:
Tags:
Date:
  • martie 1, 2018
Share:
Inscrie-te Acum!
close slider

Înscrie-te acum și te vom contacta în cel mai scurt timp!

Selectați cursul (obligatoriu)